HEATPIPES
“De Warmte Slim Verplaatst, Jouw Comfort Verbeterd!”
Het gebruik van heatpipes op daken kan verschillende voordelen bieden, vooral in de context van duurzame energie en thermische beheersing van gebouwen.
Duurzaamheid: Het gebruik van heatpipes op daken als onderdeel van duurzame energie- en thermische beheersingssystemen kan bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen, waardoor een meer duurzame en milieuvriendelijke gebouwde omgeving ontstaat.
Al met al kunnen heatpipes op daken een waardevolle toevoeging zijn aan gebouwen, waardoor ze efficiënter, comfortabeler en milieuvriendelijker worden.
Hoe werken heatpipes?
Net als warmtepompen werken ook heatpipes voor een zonneboiler volgens het principe van verdampen en condenseren. Hoe gaat precies in zijn werk? De belangrijkste stappen op een rij:
- Heatpipes vangen de zonnewarmte op: het zonlicht gaat eerst door de buitenste glaslaag en de zwarte coating op de binnenste glaslaag houdt die warmte optimaal vast. Zo warmt de koperen buis met een alcoholoplossing (de eigenlijke heatpipe) op.
- Alcohol in heatpipes verdampt bij lage temperatuur: deze alcohol in de koperen buis verdampt al vanaf 35 °C. Deze damp stijgt naar de bovenkant van de heatpipes om daar zijn warmte af te geven en opnieuw te condenseren, waarna de hele cyclus opnieuw kan beginnen.
- Koperen collectorkop bovenaan de heatpipe warmt verder op: de collectorkop is een reservoir gevuld met glycol (een soort antivriesmiddel). Dit reservoir kan door hoge druk een temperatuur van meer dan 200 °C bereiken.
- Opgewarmde vloeistof vertrekt naar voorraadvat: is de glycol voldoende opgewarmd? Dan vertrekt die vloeistof via geïsoleerde leidingen naar het voorraadvat. Daar geeft de glycol zijn warmte af om het water in dat voorraadvat op te warmen.